Tips

Hoe ver kan je fietsen met je ebike? De actieradius van je elektrische fiets

Door site-redactie - Prijs-update: 21 november 2019 -

Hoe ver kan je doorfietsen zonder tussentijds op te laden?

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kunt fietsen met je e-bike, zonder je accu tussendoor op te laden. De actieradius wordt bepaald door de kwaliteit van de accu, en in welke omstandigheden je je elektrische fiets gebruikt. Tijdens fietstochtjes door een drukke stad waar je vaak moet remmen en optrekken zal je accu sneller leeg gaan. Op een vlak terrein, zonder tegenwind en met een snelheid van 15 km/u zal de accu logischerwijs veel langer meegaan dan in de bergen met een veel hogere snelheid. We nemen de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de actieradius nu met je door.

Elektrische fiets: de ondersteuningsstand
Het is slim om voor een lage trapondersteuning te kiezen. In deze stand kun je met gemak hele lange afstanden afleggen. Zodra je later kiest voor een hogere trapondersteuning merk je dit verschil direct aan je accu.

Elektrische fiets: snelheid

Het is verstandig om een gemiddelde snelheid tussen de 17 en 20 km/u aan te houden. Een trapfrequentie van ongeveer 50 keer per minuut is hierbij het perfecte balans.

Elektrische fiets: schakelen

Net als in een auto is schakelen van groot belang. Begin altijd te fietsen in de laagste versnelling en schakel op het juiste moment. Door op vlak terrein te schakelen rijd je zuiniger, dan wanneer je dit in de bergen doet.

Elektrische fiets: gewicht

Een lichter gewicht zorgt automatisch voor een optimale actieradius. Hoe meer spullen je meeneemt op de fiets, hoe meer energie je verbruikt.

Elektrische fiets: bandenspanning

Maximaliseer je actieradius door een spanning op je banden aan te brengen tussen de 3,5 en 4 bar.

Elektrische fiets: temperatuur

Als de temperatuur lager dan 10 graden is, neemt de actieradius af. In de winter zal je hier dus meer last van hebben. Om dit probleem tegen te houden zijn er beschermhoezen ontwikkeld, om de accu op de goede temperatuur te houden.

Voorbeeld: elektrische fiets met grote actieradius

Hieronder een kleine selectie elektrische fietsen met een actieradius van 150 kilometer of meer. Meer e-bikes met grote actieradius Het is niet nodig om een fiets met een duurdere capaciteit accu (hoge actieradius) te selecteren als je de fiets voornamelijk gaat gebruiken voor korte ritten zoals de supermarkt of school en werk op maar tien of vijftien minuten afstand. Een standaard accu is dan voldoende.

icon: Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren - te koop vanaf: 1.499,-

Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren

Fietsenwinkel.nl

€ 1.499,-

icon: Sparta F8e 2018 Heren - te koop vanaf: 1.799,-

Sparta F8e 2018 Heren

Fietsenstunt.nl

€ 1.799,-

icon: Cortina E-U4 Transport N3 2018 Heren - te koop vanaf: 1.349,-

Cortina E-U4 Transport N3 2018 Heren

Meerdere verkopers
€ 1.349,-

Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren

REVIEW 9.6
icon: Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren - te koop vanaf: 1.499,-
icon: Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren - te koop vanaf: 1.499,-icon: Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren - te koop vanaf: 1.499,-icon: Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren - te koop vanaf: 1.499,-
Fietsenwinkel.nl

Top5 Nationale E-bike Test - ANWB-score: 7,2 - De Gazelle Orange C7+ HFP is een betrouwbare elektrische fiets, voorzien van een Panasonic motor met voorwielaandrijving. Door deze voorwielaandrijving is deze elektrische fiets haast niet van een gewone fiets te onderscheiden! Door de verende voorvork en zadelpen zit je altijd heerlijk comfortabel, ook op hobbelige wegen.

Fabrikantcode: Orange C7+
Best beoordeeld: Telegraaf & Fietsersbond, Nationale E-bike Test - ANWB-score: 7,2
Motortechniek: Panasonic
Maximale snelheid met ondersteuning: 25
Maximale actieradius: 110
Uitneembare accu:
Type accu: Lithium-ion

Sparta F8e 2018 Heren

REVIEW 8.6
icon: Sparta F8e 2018 Heren - te koop vanaf: 1.799,-
icon: Sparta F8e 2018 Heren - te koop vanaf: 1.799,-icon: Sparta F8e 2018 Heren - te koop vanaf: 1.799,-icon: Sparta F8e 2018 Heren - te koop vanaf: 1.799,-
Fietsenstunt.nl

De Sparta F8e Heren is een ideale fiets voor zowel korte, dagelijkse ritten als voor mooie, lange, ontspannende toertochten. Dankzij de E-motion voorwielmotor kan je optimaal genieten van je fietsrit: met zijn 5 ondersteuningsstanden biedt hij altijd de ideale ondersteuning.

Fabrikantcode: Sparta F8e
Motortechniek: E-motion
Maximale snelheid met ondersteuning: 25
Maximale actieradius: 211
Uitneembare accu:
Type accu: Lithium-ion

Cortina E-U4 Transport N3 2018 Heren

De Cortina E-U4 Transport N3 is een stijlvolle e-bike, doordat je bijna niet kunt zien dat de fiets elektrisch is. Daarnaast is de fiets voorzien van een frisse uitstraling.

Fabrikantcode: Cortina E-U4 Transport
Best beoordeeld: Telegraaf/Fietsersbond 2018
Motortechniek: Ecomo
Maximale snelheid met ondersteuning: 25
Maximale actieradius: 185
Uitneembare accu:
Type accu: Lithium-ion


Tip een ander en deel eenvoudig dit artikel!

Shops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

NEW De beste e-bike?
Wij hebben 4 tests voor je

Wij laten je ook gelijk alle prijzen zien met onze handige prijsvergelijker

Wat is de beste elektrische fiets 2019 volgens de RAI Vereniging? De beste elektrische fietsen 2019 volgens de Fietsersbond, Consumentenbond en Telegraaf Wat is de beste elektrische fiets 2019 volgens AD en Fietstest? Wat is de beste elektrische fiets 2018 volgens de Consumentenbond?